Jaki olej najlepiej wlać do silnika |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
moderator
Pomógł: 15 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 14808 Skąd: Starogard Gdański
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 16:57 Jaki olej najlepiej wlać do silnika
|
|
|
Wiem że jest już temat ale o doborze oleju do przebiegu, tu chciałem rozpocząć dyskusję na temat oleju do silnika gdzie szybkości mogą być duże i wysilenie silnika tez może być duże, czeka mnie wymiana w Alfie,
Jak olej polecacie jaka firma i jakie parametry |
_________________ Człowiek może osiągnąć wszystko czego pragnie, jeśli tylko pomoże innym w osiągnięciu tego – czego oni pragną.
Zig Ziglar
Moja Niemiecka Taryfa
http://www.autostarogard.pl/viewtopic.php?t=7001 |
|
|
|
|
conpress
moderator
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 2771 Skąd: z bliska
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 18:40
|
|
|
w temacie oleju do AR GTV 20TB
wg katalogu Castrola zalecany w tym aucie jest olej o parametrach 10W60 w ilości 7.3 litra..
opcjonalnie 5W40
wg katalogu Shella zalecany jest Shell Helix Ultra Racing (10W60) lub Shell Helix Ultra (5W40)
w ilości ...6.5 litra ))
osobiście uważam że ze względu na fakt że jest to silnik benzynowy, turbodoładowany - powinno się zastosować olej klasy 10W60 (ze względu na sporą rozpiętość temperatur roboczych oleju w tym silniku).. marka oleju wg preferencji własnych (myślę że Castrol Edge Sport byłby najwłaściwszy) |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Jeśli facet mówi, że coś naprawi, to znaczy, że to zrobi. Nie trzeba mu o tym cały czas co pół roku przypominać..
|
|
|
|
|
D2
Kierowca kat. B Forever Eclipsed
|
|
|
|
|
conpress
moderator
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 22:33
|
|
|
D2 napisał/a: | slyszalem, ze castrol rozlewany w polsce jest bardzo słabej jakości(..) |
też to słyszałem.. i jakoś nie bardzo wiem czy ma sens ustosunkowywanie się do takich informacji..
D2 napisał/a: | (..)dużo dobrych opinii słyszałem na temat valvoline (...), motul i liqui molly (..) |
można tyle powiedzieć co powyżej.. tzn. też słyszałem i.. to by było na tyle..
D2 napisał/a: | (..) sam niedawno zalałem brytyjskiego millersa (..), ponoć też bardzo dobry olej.. (..) |
..no ponoć , a tak na poważnie - Motul, LiquiMolly, czy Millers - to oleje mało znane w mediach, za to bardzo popularne i często stosowane przez motocyklistów, silniki wyczynowe jak i wszelkie im podobne wysilone wyżyłowane maszyny..
Gwoli ciekawości.. opiszę przypadek Castrola - bo mam kilka lat już z nimi do czynienia i...
to co spotykamy w supermarketach, sklepach motoryzacyjnych, serwisach szybkiej obsługi, stacjach paliw to komercyjne i tzw popularne linie olejów dla "zwykłego Kowalskiego"
- Castrol GTX
- Castrol Motor Oil
- Castrol Magnatec
- Castrol Edge
z kolei dla świadomych odbiorców (najczęściej warsztaty i dobre sklepy - które mają najczęściej podpisane umowy bezpośrednio z samym Castrolem, mają stały kontakt z doradcami-inżynierami Castrola) są oferowane następujące linie:
- Castrol SLX Professional
- Castrol TWS Motorsport
- Castrol Magnatec Professional
..te linie to już podobna półka co Motul, LiquiMolly, czy Millers.., np. wszystkie modele "M" BMW - są fabrycznie zalewane i później mają stosowaną linie TWS Motorsport, która to też jest stosowana w wszelkich motocyklach tej samej marki (do motorów stosuje się również linie SLX..)
sam osobiście - jak napisąłem wcześniej w miarę możliwości (finansowych) staram się kupować Castrola - lub jeśli występuje ciekawa oferta cenowa - produkty Mobila
jednak zasada jest taka - "lepiej zmieniać często na świeży olej z średniej półki, niż raz bardzo długi czas nalać super drogiej profesjonalnej oliwy" (zapytajcie motocyklistów w jakich interwałach zmieniają olej, lub popatrzcie za ocean - gdzie mimo ogromnych przebiegów aut - jak często zmieniają olej..
D2 napisał/a: | (..)z tym, że na 10w60 silnik powinien być w bardzo dobrym stanie... |
..no raczej musi być w dobrym stanie.. jak jest w agonalnym lub nawet kiepskim to nawet najbardziej gęsty olej mu nie pomoże - co najwyżej przyśpieszy jego remont lub skaże dany mechanizm na śmierć technlogiczna.. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Jeśli facet mówi, że coś naprawi, to znaczy, że to zrobi. Nie trzeba mu o tym cały czas co pół roku przypominać..
|
|
|
|
|
Krzysztof
moderator
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 22:56
|
|
|
u mnie w alfie obecnie jest Selenia 20K czyli 10W/40 ale nie jestem przekonany ze to dobry olej mimo że Alfa Romeo go zaleca |
_________________ Człowiek może osiągnąć wszystko czego pragnie, jeśli tylko pomoże innym w osiągnięciu tego – czego oni pragną.
Zig Ziglar
Moja Niemiecka Taryfa
|
|
|
|
Huragan
Kierowca Rajdowy
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 1453 Skąd: Starogard
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 23:45
|
|
|
A ja tam do mojego starego coswortha ,troche wysilonego wlalem castrol edge 10w60 i mysle ze to dobry plan Nie wiem jak ze spalaniem oleju bo w sumie jeszcze nie dolewalem ale ja ogolnie malo jezdze wiec nie grozi mi za duzo dolewania -raczej wymiana z powodu na czas :)Ogólnie jestem zdania ze wystarczy czesciej zmieniac ten olej nawet sredniej jakosci i powinno byc ok |
_________________ ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA 504-074-873
huragan.sierrafan.pl
NAPEŁNIANIE KLIMATYZACJI (czyszczenie ukladu,wymiana oleju w układzie) 120PLN
|
|
|
|
|
D2
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 00:06
|
|
|
conpress, nie twierdzę, że castrol to zły olej.. tylko, że ten polski Castrol jest słaby.. poprzedni właściciel w eclipse miał zalane castrol (wprawdzie edge, ale to wciąż castrol) i popychacze zaczęły dawać o sobie znać.. po zalaniu royal purple przestały (przy tym ani kropla oleju przez 10kkm się nie spaliła).. teraz na millersie też jest ok zresztą o jakości castrola w polsce źle mówią różni tunerzy..
także jak Castrol to tylko z górnej półki i zaufanego źródła.. czytałem, że TWS Motorsport jest spoko (chociaż też to różnie bywa z opiniami).. ale jest nawet droższy niż Millers
te oleje, które wymieniłem najczęściej nie mają oficjalnej dystrybucji w Polsce lub dystrybutorzy dopiero raczkują, więc nie ma co się dziwić, że nie są zbyt znane u nas.. ale na zachodzie z tego co się orientuję to mają dobrą opinię.. linki do zaufanego sklepu, w którym się zaopatruję też podałem także wiadomo gdzie je dostać
jeszcze jeden, o którym słyszałem pozytywne opinie to Red Line.. a używany wcześniej przeze mnie Royal Purple nie ma w ofercie 10w60 |
Ostatnio zmieniony przez D2 Wto Mar 30, 2010 00:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lincoln
MEGA MODERATOR
Pomógł: 11 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 3316 Skąd: Osiek
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 00:12
|
|
|
Motul to najlpesza opcja, na lato spokojnie styknie 10w-40, rozlewane tylko w Francji w jednej fabryce, nie słyszałęm jeszcze negatywnej opniii, a ceny w jednym ze sklepów w GDa sa atrakcyjne,:) |
|
|
|
|
Krzysztof
moderator
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 00:34
|
|
|
na forum Alfoholików polecają do mojej alfy motul 10w60 więc nad taki będę się zastanawiał ale najpierw poszukam co zaleca instrukcja no i wezmę pod uwagę by jednak zostać przy cyferkach co sa teraz czyli 10W40
mam jednak nadzieję że temat sie rozwinie bo to nie tylko chodzi o moje auto |
Zig Ziglar
Moja Niemiecka Taryfa
|
|
|
|
Bushido
Mistrz Kierownicy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 3494 Skąd: brać na paliwo?
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 00:39
|
|
|
Valvoline Dura Blend 10W40- ten olej jest o połowę tańszy od Motula a parametrowo mało się różnią |
|
|
conpress
moderator
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 00:59
|
|
|
D2 napisał/a: | conpress, nie twierdzę, że castrol to zły olej.. tylko, że ten polski Castrol jest słaby (..) |
..ja nie twierdzę że jest idealny.. tylko że nikt nie podjął się do tej pory niezależnego badania dostępnych u nas olejów w tych samych klasach..
dlatego też uważam - na co przystał też Huragan - Huragan napisał/a: | (..) wlalem castrol edge 10w60 i mysle ze to dobry plan (..) Ogólnie jestem zdania ze wystarczy czesciej zmieniac ten olej nawet sredniej jakosci i powinno byc ok | ,
a że dopóki nie dowiemy co naprawdę jest w tych opakowaniach ...zostaje zmieniać nam często oliwę w silniku i bedzie OK!!!
D2 napisał/a: | (..) czytałem, że TWS Motorsport jest spoko (chociaż też to różnie bywa z opiniami).. |
..właśnie - jak sam napisałeś - różnie bywa z opiniami!!
D2 napisał/a: | (..)jeszcze jeden, o którym słyszałem pozytywne opinie to Red Line.. a używany wcześniej przeze mnie Royal Purple nie ma w ofercie 10w60 |
..Red Line, Red Purple - to świetne oleje które moi znajomi stosują z powidzeniem za wielką wodą.. tyle że te skondinąd świetne oleje są wręcz aż za dobre do normalnych-cywilnych silników..
Krzysztof napisał/a: | na forum Alfoholików polecają do mojej alfy motul 10w60 więc nad taki będę się zastanawiał ale najpierw poszukam co zaleca instrukcja no i wezmę pod uwagę by jednak zostać przy cyferkach co sa teraz czyli 10W40 (..) |
..jak zalecają Alfaholicy, oraz jak zauważa większość z nas - zalej auto olejem z parametrem 10W60...!! (marka oleju wg własnych preferencji - bo tak naprawdę w danych klasach różnic specjalnych nie ma..)
Na pewno nie zaszkodzisz silnikowi..!! co najwyżej pomożesz złapać mu oddech.. a 10W40 to lej do Dodga, a nie turbodoładowanej "fałki", która ma zostać poddana pewnym modom.. |
|
|
|
|
|
Krzysztof
moderator
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 01:09
|
|
|
tylko się zastanawiam dlaczego serwis zaleca 10w40 selenie i nic innego, |
Zig Ziglar
Moja Niemiecka Taryfa
|
|
|
|
conpress
moderator
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 01:15
|
|
|
Krzysztof napisał/a: | tylko się zastanawiam dlaczego serwis zaleca 10w40 selenie i nic innego, |
..dlaczego Selenie - chyba nie muszę wyjaśniać..
10W40 - też łatwo wyjaśnić.. zobacz (jak masz ku temu możliwość) jakie oleje do aut cywilnych były na Topie w momencie premiery GTV.... |
|
|
|
|
|
D2
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 01:20
|
|
|
producenci aut chyba mają podpisane umowy z producentami olejów i wtedy zalecają produkty jednej marki citroen - total, fiat - selenia itp itd
tak z ciekawości patrzyłem po ofercie motula i na żadnej oficjalnej stronie nie znalazłem, żeby produkowali olej 10w60.. pewnie będzie trzeba inną markę oleju w tym przypadku wybrać..
jeśli zdecydujesz się na 10w40 i silnik masz zdrowy, się nie poci itp. to lepiej wybrać pełen syntetyk (motul 300v, millers cfs, royal purple).
Valvoline Dura Blend 10W40 to akurat półsyntetyk.
conpress napisał/a: | ..Red Line, Royal Purple - to świetne oleje które moi znajomi stosują z powidzeniem za wielką wodą.. tyle że te skondinąd świetne oleje są wręcz aż za dobre do normalnych-cywilnych silników.. |
a w jakich autach oni je stosują? mój samochód akurat pochodzi zza wielkiej wody, więc staram się stosować oleje również stamtąd.. no i takie mam zalecenia producenta.. |
Ostatnio zmieniony przez D2 Wto Mar 30, 2010 01:27, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Lincoln
MEGA MODERATOR
Pomógł: 11 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 3316 Skąd: Osiek
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 01:53
|
|
|
Motul 10w-40 kosztuje 95zł za 5l, to wychodzi na to, że valvoline 47zł za 5l - biore bez zastanowienia!!!
TAk szczerze to5w-40 ma sens zimą, latem praktycznie nie ma miedzy nimi różnicy, bo chodzi o żadkość przy mrozach i proszę nie pisać, że u jednego producenta 10w40 to to samo co u drugiego, to bzdura, potwierdzona testami ludzi ktorzy posiadaja wskaźnik temp oleju (źródło Technika Motoryzacyjna wydanie marcowe) |
|
|
|
|
|